RANGERS
Word jij een Ranger van Nationaal Park Rotterdam? Als ranger ben je één van de gezichten van deze campagne en verspreid je daarmee ons verhaal: een groener, gezonder en wilder Rotterdam. Benieuwd hoe jij kan bijdragen als ranger? Lees dan snel verder!
WAT DOET EEN RANGER?
Ranger zijn doe je op de manier die het beste bij jou past. Of je nou bootcamps in de buitenlucht geeft, vlinders telt, je eigen groente kweekt of gedichten voordraagt in het park, buiten zijn is voor jou belangrijk en je neemt hier graag mensen in mee.
RANGERS ZIJN ROTTERDAM
Rotterdam is een stad met enorme diversiteit aan culturen. Rangers zijn hier een afspiegeling van, en hebben met zijn allen 1 gemeenschappelijk doel; de inwoners van Rotterdam te inspireren om meer naar buiten te gaan en daarmee het buitenleven naar iedereen te brengen. Samen vormen we een netwerk waarin iedereen kan meedenken, -beslissen en van elkaar kan leren.
Meld je aan voor ons community platform. Hier kunnen rangers en andere geïnteresseerden inspiratie en activiteiten met elkaar uitwisselen.
WORD JIJ OOK RANGER?
Geef je hier op voor onze ranger-mailinglijst.
ONZE RANGERS
Buurtvergroener
Annabel de Kok
Annebel gaat graag de straat op voor een groenere buurt.
Door haar zijn er de afgelopen jaren al veel boomspiegels vergroend door het hele land.
Ze is een aanjager van vergroenings buurtinitiatieven in de stad.
En is nu bezig met het organiseren van het boomspiegelfeest in Rotterdam.
Daarnaast geeft ze creatieve natuurworkshops aan kinderen.
Op deze manier hoopt ze kinderen al spelend in contact te brengen met de natuur.
Herboriste en chef
Thirza (Krullen en Kruiden)
Zoveel mogelijk de natuur in en de natuur in huis brengen. Hoe je dat doet wil ik met jou delen. Door je mee te nemen naar buiten via mijn workshops, je te inspireren om zelf dingen uit de natuur te verwerken in een lichaamsproduct, iets dat je kunt drinken of eten of misschien je huis mee kunt versieren. Ik maak graag producten die mij verbinden met de natuur (geïnspireerd door de natuur) en wil die ook voor jou beschikbaar maken. Ook ben ik er van overtuigd dat alles dat je op je huid smeert eetbaar moet zijn, je huid is het grootste orgaan van je lichaam.
Duiven in Nood
Aash
Aash staat ook wel bekend als het duivenvrouwtje en draagt zorg voor de duiven in onze stad. Een dierenarts, stichting, eigenaar of duivenmelker is ze niet, wel een doodnormale burger die niet langer meer kon wegkijken toen ze een duifje mank zag hinkelen.
'Dit verschrikkelijke leed moet stoppen', dacht ze. En met die gedachte begon ze de duiven te bevrijden van de ellendige draadjes (de-stringen). Wil je Aash graag een keer helpen? Dat zou ze erg waarderen, neem dan vooral contact op.
Sociaal hovenier / ontwerper
Sanne Luyben
Sanne is er van overtuigd dat stadsnatuur niet alleen maar mooi is om naar te kijken, het is ook essentieel voor onze gezondheid. Een groene stad waar mens, dier en plant zich lekker voelen, daar wordt iedereen beter van. Als Ranger is ze nu vooral bezig met de visuele vormgeving van de campagne.
Idealistisch Organisator
Raymond Landegent
Raymond Landegent droomt van een groene, wilde stad. Met zijn bureau Groenemorgen heeft hij al menig Rotterdammer gemotiveerd om een geveltuin aan te leggen of om tegels te wippen. De stad mag wilder, groener, biodiverser en hij hoopt vurig dat de gemeente en de Rotterdammers de komende jaren mee gaan bouwen aan een groener Rotterdam. Make Rotterdam wild again!
Stadsvergroeningswinkel Marvy Green
Lieke van Wilpen
De stad en natuur in balans brengen, dát is waar Lieke zich samen met Winfried en het collectief van Marvy Green hard voor maakt. Vanuit de vergroeningswinkel in Rotterdam Noord helpen zij stedelingen met een groen hart en grijze vingers aan een meer biodivers(e) en groen(e) tuin balkon, geveltuin en dak. Daarnaast ondersteunen ze in het uitvoeren van bewonersinitiatieven, waarbij biologische tuinaarde, vaste planten en bloembollen uitgangspunt zijn. De winst van de winkel dient de missie; alles wat overblijft wordt geïnvesteerd in groenprojecten op locaties waar de stad het 't hardst nodig heeft.
Tuinierhier
Eefje Peddermos
Als tuinfluencer probeert Eefje Peddemors de welwillende burger te inspireren en te helpen om te vergroenen. Volgens haar is vergroenen namelijk helemaal niet zo ingewikkeld; je haalt eens een tegeltje weg, je plant eens een zaadje. Er kan eigenlijk niet zo veel misgaan. Het is een kwestie van doen. En als je het toch nog een beetje spannend vindt om het alleen te doen, helpt ze je graag op weg met tips en inspiratie op: instagram.com/tuinierhier.
Omdat tuinfluencen een ‘way of life’ is geworden voor Eefje, gaat ze offline verder waar ze online is gebleven. Rotterdammers die het even niet meer weten met hun tuin of die het beginnetje niet kunnen vinden, voorziet ze graag van advies. Uitgangspunt is altijd dat een tuin of balkon bijdraagt aan de biodiversiteit, dus gifvrije planten waar vlinders en bijen met een gerust hart aan kunnen lurken!
KNNV Rotterdam
Sharida Bhageloe
Als Nederlander zijn mijn voor ouders (India), opa en oma en ouders (Suriname) in een ander land
opgegroeid met ander soort natuur “de Tropen”. Ik ben de volgende generatie opgegroeid in de wereldstad
Rotterdam meer stenen dan groen. De landen, klimaten en talen kunnen wel anders zijn, maar de taal van de
natuur is overal op de wereld gelijk. Rotterdam is een stad waar velen culturen samen komen, we kunnen
veel van elkaar leren hoe we met de dynamiek van veranderingen in de stad natuur kunnen laten groeien.
Als burger, bewoner van de stad Rotterdam ben ik een uitdaging aangegaan.
Campaigner
Marjolein Moeijes
Marjolein is een 'urban nature devotee' als je haar tegenkomt is de kans erg groot dat zij een plantje aan het fotograferen is. Marjolein zet zich in voor Nationaal Park Rotterdam middels het opzetten van campagnes en acties, het organiseren van evenementen en het maken van content.
Tweelingbroers en biologen
Gebroeders Groen
Niemand kan zo enthousisast vertellen over natuur in de stad als deze rangers. Al jaren zetten zij de Rotterdamse stadsnatuur op de kaart oa met tv programma's zoals Groen Voorziening. Beide broers werken ook in de wetenschappelijke wereld als bioloog maar zijn ook vaak enthousiast te maken voor het begeleiden van workshop en expedities en overige stadsnatuur-avonturen.
Outsiders.Foraging
Saskia Boer
Vanuit een diep gevoel voor urgentie en zorgen om het klimaat wil ik mensen enthousiast maken over het grote belang van de natuur. En tja, liefde gaat door de maag - toch?
Daarom neem ik mensen mee de natuur in, die vaak dichterbij is dan men denkt! We leren daar alles over de culinaire en medicinale toepassingen van planten en paddenstoelen, en ook welke plaats deze innemen in de (cultuur)geschiedenis en in andere werelddelen.
We bezien onze plek in het ecosysteem en welke rol we hebben in relatie tot bijvoorbeeld invasieve exoten en bodemvervuiling, en ook hoe we biodiversiteit en natuurbehoud kunnen ondersteunen.
Zo pakken we onze collectieve plantblindheid aan, leren we op een wederkerige manier samenleven met het groen en voelen we ons weer thuis in onze natuurlijke habitat: buiten.
Ik bied offline wandelingen en themaweken/-weekenden, bedrijfsuitjes en vrijgezellenfeestjes aan. Daarnaast heb ik een aantal online cursussen over wildplukken, in samenwerking met pionierende chefs.
Zie je in ’t wild!
EUR
Joey Johannsen
The power of community!
With neighbors in the Jufferkade/ Glashaven VVE, we created and are caring for a lovely community garden.
Vegetables, fruit trees and flower beds along the canal. It’s a labor of love with many harvests. The best is the ‘coming together in co-creation’.
Dr. Feelgood
Xaviera de Jesus
Ik ben opgegroeid in Suriname, omringd door dieren, vaak op blote voeten, handen in de aarde, vol in de zon. Toen was het voor mij heel vanzelfsprekend om in zo’n groene omgeving te leven, heel dicht bij en samen met wat de natuur te bieden heeft. Nu ik volwassen ben probeer ik dat voor mezelf te creëren in Rotterdam. Maar niet alleen voor mezelf, ook voor anderen. Want nu heb ik gezien dat het niet vanzelfsprekend is om zo ‘groen’ op te groeien. Ik ben van mening dat, dat wel zo moet zijn. Het recht top schone lucht, samen recreëren in je eigen wijk, bossen op loopafstand, bouwplannen waar er respect is voor natuur en dier etc. Deze dromen komen voor mij allemaal samen in Nationaal Park Rotterdam.
Oprichter Gore Tengels
Sofian van Veldhuizen
Sofian is als moestuin freelancer en oprichter van Gore Tengels liefhebber van alles wat groen, eetbaar en natuurlijk te noemen is. Ook is hij zelfverklaard ambassadeur van de kool, vindt hij dat iedereen meer kool zou moeten eten. Zijn favoriete kolenfeitje is dat er in spruitjes meer vitamine C zit dan in een sinasappels. Als ranger van nationaalpark Rotterdam hoopt hij nog meer mensen te inspireren om bij te dragen aan natuur in de stad, zelf eten te verbouwen en met het seizoen te leven.
Multidisciplinair kunstenaar & rolschaatser
Amber Rahantoknam
Multidisciplinair Amber Rahantoknam (AMBIGOU) gelooft in de kracht van het collectief, juist in een superdiverse stad als Rotterdam. Ze tekent kleurrijke platen en schilderingen over inclusiviteit en kolonialisme, schrijft persoonlijke en verbindende dialogen en in haar vrije tijd rolschaatst ze door de stad.
Dagelijks geniet ze van de verscheidenheid aan mensen, de gekke stadsduiven, de kleurige muurschilderingen, het mos tussen de stoeptegels en de klavers tussen de trambaan. Het bijzondere mozaïek van de stad kan juist mooier worden door de rol van de natuur erin mee te nemen.
Ecopyscholoog
Lara Egbring
Lara Egbring is Ecopsycholoog en laat mensen tijdens haar workshops, cursussen en zelf ontworpen rituelen weer ervaren dat ze onderdeel zijn van de natuur. Volgens het pioniersveld Ecopsychologie zijn we als mensen in het Westen de verbinding met onze natuurlijke oorsprong grotendeels kwijtgeraakt, wat tot diverse gezondheidsklachten en ecologische rampen leidt. Lara slaat de brug tussen zelfzorg en zorg voor de aarde, leert stadsmensen weer hun natuurlijk ritme te volgen, uit hun hoofd in hun lichaam te zakken en verwonderd te raken door de schoonheid van het leven.
Neem eens een kijke op haar website therootoflife.net
Bureau Stadsnatuur / Natuurhistorisch Museum
Niels de Zwarte
Niels de Zwarte is hoofd Bureau Stadsnatuur en adjunct-directeur van Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Niels is als ecologisch adviseur betrokken bij uiteenlopende projecten voor overheden en bedrijven, met name in de Randstad. Hij Schreef de boeken Stadsnatuur Maken (2017) en Stadsnatuur Bouwen (2023) en geeft gastcolleges over urbane ecologie.
Bekijk de tentoonstelling Nationaal Park Rotterdam in het Natuurhistorisch Museum.
Buurtuin OogstMetMijMee
Theo & Pinar Coskun
Samen met mijn vrouw Pinar ben ik meteen Ranger geworden voor het Nationaal Park Rotterdam. Onze OogstMetMijMee buurttuin van 500 vierkante meter als binnenterrein van een huizenblok in de Agniesebuurt oftewel hartje centrum Rotterdam is een oase voor mens en dier. Samen met enkele andere omwonenden helpen we moeder natuur een handje om er elk jaar weer een paradijs van te maken. Een paradijs dat prima past in Nationaal Park Rotterdam
Stadsboerin Rotterdam
Marlen Arkesteijn
Goed vers plantaardig en lokaal voedsel verbouwen en biodiversiteit gaan voor mij hand in hand. Gezonder eten, en tegelijkertijd een plek bieden voor een beter bodemleven, vogels, padden, salamanders, kikkers, vlinders, insecten en kleine zoogdieren. Opdat Rotterdam een gezonde en veilige haven wordt waar mens, dier en plant en alle andere levende wezens welig kunnen tieren.
Erasmus Rangers / Erasmus Sustainability Hub
Levi Hunter
Geboren in Miami, opgegroeid in Wenen en wonende in Rotterdam, coördineert Levi nu de Erasmus Rangers als onderdeel van Nationaal Park Rotterdam. Levi studeert economie en begint binnenkort een minor in biodiversiteit. Hij is ook vice-voorzitter van de Erasmus Sustainability Hub, waar hij studenten en werknemers met elkaar verbind via duurzaamheid.
Bekijk de Erasmus Rangers op ons community platform
ever wildlife
Simone Romanow
Opgegroeid op een kleine zelfvoorzienende boerderij, ben ik mij al vroeg bewust geweest van de natuurwaarde om me heen. Nu woon ik in het centrum van Rotterdam. Juist híer in de stad is er veel te winnen als het gaat om vergroening en rewilding. Hoe kunnen we in een dichtbevolkt gebied vol snelwegen, huizen en industrie de natuur weer een plek geven? Momenteel werk ik vooral mee aan stadsvergroeningsprojecten en groen-blauwe speelpleinen, promoot ik Vermicomposting, doe ik mee aan wildbeheer en tellingen, en ben ik te vinden in Voedselbos De Overtuin. Ik zie ons mensen als onderdeel van het ecosysteem, en in afhankelijkheid ervan. Ik vind het leuk om dat idee te blijven onderzoeken en uit te dragen.
Business Walk&Talk / Iedereen aan boord
Ellen van Bodegom
Vorig jaar is de Stichting Iedereen aan boord op het Noordereiland opgericht. Samen met matrozen, passagiers en stuurmensen maak ik ons eiland, het ‘motorschip’, klaar voor de reis naar een duurzame toekomst. Dat allemaal vanuit onze Stuurhut. De locatie om elkaar te ontmoeten en samen te denken en doen. Die vind je op het Burgemeester Hoffmanplein 30B.
Je kunt er ook een wandelkaart krijgen met 8 korte blauwe en groene routes over het Noordereiland en door het Entrepot. Dat haakt tegelijkertijd aan nog een activiteit waar ik me bezighoud. Meer werknemers in beweging. Hop van je stoel de buitenlucht in.
Ik neem organisaties mee op tour en vertel hen waar ze dit kunnen doen en hoe ze dit in hun werk kunnen inpassen.
Samen met NPR zetten we nu al twee jaar Outdoor Office Day op de (inter)nationale kaart.
Jongerencoach/organizer
Aleksandra Jovanovic
Ik droom van een gelijkwaardige wereld waarin alle mensen zichzelf zien en gedragen als onderdeel van de natuur en de maatschappij. Hoe kunnen we Rotterdammers meer activeren om op een diepere manier met de natuur en met elkaar te verbinden?
Deze vraag neem ik mee in het werk dat ik voor de campagne National Park Rotterdam doe. Ik krijg energie van het bedenken en schrijven van prikkelende content waarmee ik anderen inspireer en motiveer om actie te ondernemen voor een groener, gezonder en wilder Rotterdam!
Buurt bestuurt
Wil Klink Logeman
Minder saai groen…. Liever bijen, vlinders en beleving erin!
Wil Klink Logeman (Hobby-fotograaf) is actief binnen het orgaan ‘Buurt Bestuurt. Een organisatie van bewoners en ambtenaren voor het gemeentelijke initiatief ‘Heel, Veilig & Mooi’.
Wil is al lange tijd bezig om het buitendijksgebied ‘Dokhavenpark’, waaromheen woningbouw aanwezig is, om te turnen van een saaie graswoestijn in een belevingspark, waarin volop bijen en vlinders hun habitat kunnen vinden. Wat daarmee ook kan zorgen voor een kleur- en geurbeleving.
Het vergt nogal wat moeite, maar vooral geduld, om het gemeentelijk apparaat in werking te krijgen. Ondanks de inbreng van ‘Buurt Bestuurt’ met samenwerkende ambtenaren.
Wil is ook een groot voorstander van bijen- en vlinderlinten op de dijken in Nederland. Een initiatief van ‘Honey Highway’.
EUR
Joey Johannsen
The power of community!
With neighbors in the Jufferkade/ Glashaven VVE, we created and are caring for a lovely community garden.
Vegetables, fruit trees and flower beds along the canal. It’s a labor of love with many harvests. The best is the ‘coming together in co-creation’.
JIJ OOK HIER?
Wil jij ook meer zichtbaarheid voor je activiteiten als ranger?
Stuur je foto en tekstje naar nationaalparkrotterdam@gmail.com